Veleposlaništvo RS Skopje /Napovednik /
01.04.2010  

Vabilo na promocijo knjig – zbirka izbranih esejev Mitje Čandra z naslovom »Kuvertirana poteza« in zbirka poezij Lucije Stupica z naslovom »Otok, mesto in drugi«

Kulturna ustanova »Blesok« s promocijo knjig Mitje Čandra in Lucije Stupica nadaljuje s plodovitim sodelovanjem s sodobnimi slovenskimi avtorji. Dne 2. aprila bosta v »Art kafe« Muzeja mala stanica v Skopju ob 20.00 uri s sodelovanjem omenjenih avtorjev predstavljena knjiga izbranih esejev avtorja Mitje Čandra z naslovom »Kuvertirana poteza« (prevod v makedonski jezik Namita Subioto) in zbirka poezij avtorice Lucija Stupice z naslovom »Otok, mesto in drugi« (prevod v makedonski jezik Igor Isakovski).

Mitja Čander je bil rojen leta 1974 v Mariboru in vsekakor velja za izredno talentiranega mladega slovenskega avtorja. V slovensko književno areno je vstopil v 90-ih letih prejšnjega stoletja. Leta 2001 je uredil antologijo slovenske kratke proze »O čem govorimo«, ki je bila do sedaj prevedena v osem jezikov, med njimi tudi v makedonski jezik (Za što zboruvame). Od leta 1992 naprej je objavil veliko kritičnih esejev za slovensko in pa tudi svetovno književnost. Za svoje delo je prejel že veliko zelo pomembnih nagrad

Lucija Stupica je priznana slovenska pesnica, ki pa se razen s poezijo ukvarja še z urejanjem notranjosti, arhitekturo in dizajnom. Za svoj prvenec »Čelo na soncu« (2001) je na 17. slovenskem književnem sejmu prejela nagrado za najboljši prvenec »Zlata ptica«.

Avtorja bosta v slovenskem jeziku brala povzetke iz svojih knjig. Obe knjigi bo na kratko predstavil tudi Igor Isakovski, urednik pri »Blesku«.

Vse dodatne informacije lahko najdete na spletni strani http://www.blesok.com.mk/press.asp

 

Vljudno vabljeni!