Veleposlaništvo RS Skopje /O veleposlaništvu /Veleposlanik /

Veleposlanik

Nj.E. Milan Predan, izredni in pooblaščeni veleposlanik 

V septembru 2020  je nastopil mandat kot sedmi veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Severni Makedoniji. Pred tem ga je diplomatska pot vodila v Celovec/ Klagenfurt, kjer je bil med letoma 2015 in 2019 generalni konzul,  v Beograd, kjer bil med letoma 2010 in 2014 namestnik veleposlanika, v Sofijo, kjer je v letu 2008 vodil urad slovenskega predsedovanja EU, in v Trst, kjer je med letoma 2002 in 2005 v izvršnem sekretariatu Srednjeevropske pobude (CEI) opravljal naloge namestnika generalnega direktorja te regionalne organizacije. V zunanjem ministrstvu je nazadnje deloval na področju gospodarske diplomacije, še prej pa - med drugim - kot koordinator za regionalne pobude v srednji in jugovzhodni Evropi ter kot predsedujoči slovenskega dela mešanih komisij s Flandrijo in Valonijo.

Je diplomat z dolgoletno medijsko kariero, saj je v diplomacijo vstopil leta 2001 po dobrih dveh desetletjih dela v novinarstvu. Kot novinar se je pri mariborskem Večeru, drugem največjem slovenskem dnevnem časopisu, zaposlil leta 1977, še preden je leto kasneje diplomiral iz novinarstva na Fakulteti za politične vede, sociologijo in novinarstvo univerze v Ljubljani (današnji Fakulteti za družbene vede), na kateri je študiral med letoma 1973 in 1978. Pred tem je gimnazijo obiskoval v Mariboru, zadnji letnik srednje šole pa je v okviru takratne ameriško-jugoslovanske dijaške izmenjave zaključil v San Joseju v Kaliforniji. Pri Večeru je prehodil pot od novinarskega začetnika do glavnega in odgovornega urednika ter direktorja celotnega založniškega podjetja. Časopis je kot glavni urednik vodil v njegovem najuspešnejšem obdobju med letoma 1990 in 2000, kot direktor družbe pa med letoma 2006 in 2008, ko je začasno prekinil diplomatsko kariero.  

Prevedel je več leposlovnih knjig iz angleščine in nemščine,  je avtor knjige o zgodovini slovenskih vlad v času bivše SFRJ (1990) in zbornika o narodnih manjšinah v srednji, vzhodni in jugovzhodni Evropi (2004). Govori angleško in nemško, obvlada tudi italijanščino in francoščino, njegov hobi sta šport in glasba. Poročen je z novinarko Darko Zvonar Predan, imata sina in hčer.    

 

Биографија на амбасадорот Предан

Biografija e ambasadorit Predan