Veleposlaništvo RS Skopje /Napovednik /
13.07.2010  

Otvoritev poletnega festivala »Ohridsko leto 2010« in nastop Komornega orkestra Slovenske filharmonije 3. avgusta 2010

Skopje, 13. julij 2010 – Včeraj je v Antičnem gledališču v Ohridu z glasbeno-scenskim nastopom makedonskega glasbenega virtuoza, pianista Simona Trpčevskega v spremljavi znanega Ruskega nacionalnega orkestra in njegovega ruskega kolega pianista Mihaila Pletnjova, potekala otvoritev jubilejnega 50. Festivala Ohridsko leto. Na otvoritvi so bili prisotni številni predstavniki makedonskega državnega vrha in znane osebnosti iz sveta glasbe in umetnosti. Festival je kot njegov pokrovitelj odprl makedonski predsednik dr. Gjorge Ivanov, ki je ob tej priložnosti poudaril, da umetnost ne pozna meja in delitev ter da je civilizacijska vloga glasbe in umetnosti ta, da sta obe arhitektki sožitja in skupne prihodnosti vseh narodov in skupnosti.

V naslednjih 40 dnevih bo sledilo 25 glasbenih koncertov, 13 gledaliških predstav, med njimi ena premiera, baletna predstava in številne razstave. V znak retrospektive festivala, se bo letos predstavilo tudi veliko umetniških zvezd, ki so festival zaznamovali skozi zgodovino.

3. avgusta bo v cerkvi Sveta Sofija nastopil Komorni orkester Slovenske filharmonije. Kot solista se bosta predstavila klarinetist Darko Brlek in pianistka Irena Kobler.

V nadaljevanju vam prilagamo tudi spletno povezavo na program festivala, ki je objavljen na uradni spletni stran Festivala Ohridsko leto.

Prisrčno vabljeni!

Povezava do uradne strani Festivala Ohridsko leto

Pianist Simon Trpčevski