Veleposlaništvo RS Skopje /Napovednik /
23.09.2011  

Vabilo na otvoritev razstave »Identiteta Slovenije, oblikovanje za državo«

Skopje, 23. september 2011 – Veleposlaništvo obvešča, da bo 29. septembra 2011 ob 20.00 uri v prostorih nove poslovne zgradbe NLB – Tutunska banka v Skopju, Vodnjanska 1, potekala otvoritev razstave z naslovom »Identiteta Slovenije - oblikovanje za državo«.

Priložnostna razstava bo predstavila opus oblikovalskih rešitev za mlado državo in njene institucije, ki jih je zasnoval eden najboljših slovenskih oblikovalcev, Prešernov nagrajenec Miljenko Licul. Vsebinska utemeljenost razstave sloni na dejstvu, da je avtor, navkljub kratkim dvajsetim letom obstoja samostojne Slovenije, ustvaril kar nekaj »velikih« del vizualne kulture, še posebej takšnih, ki so povezane z identiteto naroda in države in ki lahko v tujem okolju korektno služijo predstavitvi vrednot slovenske ustvarjalnosti širši, ali vsaj ožji javnosti.

Za potrebe delovanja države in vsakdanjega življenja državljanov je Miljenko Licul izdelal niz izjemnih oblikovnih rešitev, ki so večinoma s pridom v uporabi tudi danes in ki se brez sramu lahko primerjajo z rešitvami najbolj razvitih držav. Slovenska denarna enota (bankovci in kovanci, ki žal niso več v uporabi, a pri marsikomu utrnejo spomine in skomine), slovenski rezervni bankovci, evrski kovanci, priložnostni, spominski in zbirateljski kovanci, potni list, biometrični potni list, osebna, zdravstvena in šoferska izkaznica, niz poštnih znamk, ipd. Razstavo vsebinsko uvede kratka zgodovinska in geografska umestitev Slovenije v evropski prostor in pojasnitev vsebine razstave, zaključi pa jo predstavitev avtorja.  

Svečane otvoritve se bosta poleg številnih drugih gostov udeležila tudi viceguverner Banke Slovenije g. Darko Bohnec in guverner Narodne banke Republike Makedonije mag. Dimitar Bogov.

Razstava bo na ogled do 14. oktobra 2011.

Vljudno vabljeni!