Veleposlaništvo RS Skopje /Napovednik /
14.10.2011  

Vabilo na otvoritev razstave »Risbe« slovenskega arhitekta in ilustratorja otroških knjig Marka Novaka

Skopje, 14. oktober 2011 – Veleposlaništvo obvešča, da bo 20. oktobra 2011 ob 20.00 uri v prostorih Mestnega muzeja Skopje potekala otvoritev razstave slovenskega arhitekta in ilustratorja otroških knjig Marka Novaka z naslovom »Risbe«. Dogodek sodi v serijo aktivnosti, ki potekajo v organizaciji veleposlaništva ob 20. obletnici samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije.

Razpoznavna značilnost likovnega ustvarjanja Marka Novaka je filigransko natančna risba, ki pa obenem deluje neverjetno sproščeno in lahkotno. Za njegove risbe bi lahko rekli, da so organski in dekorativni prepleti, ki tvorijo tenkočutno veznino, stkano iz sanjskih in pravljičnih pajčevin. Izvezene so kot subtilne miniature - arabeske ali pa izrisane kot miniature, a obenem monumentalne kompozicije.

Novakove risbe je treba gledati od blizu, brati jih moramo pozorno in poglobljeno. Tedaj bomo v njih našli spomine na dekorativne prefinjenosti, surrealistične vizije Salvadorja Dalija, podzavestne blodnje Franca Kafke ali psihoanalizo Sigmunda Freuda. Vsekakor pa bo v teh kratkih risbah vsakdo našel nekaj novega in svojskega: enkrat neverjetne bizarnosti, drugič povsem običajne vsakdanjosti.

Tudi ilustracija Marka Novaka, pa naj si gre za tiste s povsem utilitarnem značajem, ali druge bolj osebnega pomena in razpoznavnosti, odlikuje lahkotna in zanesljiva risba, profesionalna likovna govorica in smisel za likovno animacijo

Razstavo bo odprl veleposlanik Brian Bergant.

Po otvoritvi bo sledila manjša pogostitev.

Vljudno vabljeni!