Veleposlaništvo RS Skopje /Napovednik /
02.03.2010  

Napoved uradnega obiska Predsednika Državnega zbora Republike Slovenije dr. Pavla Gantarja v Skopju

Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Pavel Gantar se bo od 9. do 11. marca 2010 mudil na uradnem obisku v Republiki Makedoniji. Poleg gostitelja, predsednika Sobranja Republike Makedonije Trajka Veljanoskega, se bo srečal in imel pogovore še s Predsednikom Republike Makedonije dr. Gjorge Ivanovom, Predsednikom Vlade Republike Makedonije mag. Nikolo Gruevskim in ministrom za zunanje zadeve mag. Antonim Milošoskim. Predvidena so še srečanja s predsednikom Odbora za evropske zadeve Petar Pop-Arsovom in člani odbora, predsednico Odbora za zunanjo politiko Teuto Arifi in člani odbora, predsednikom Odbora za gospodarstvo Ljubislavom Ivanovim Dzingotom in člani odbora, predsednikom Skupine prijateljstva s Slovenijo v Sobranju Jovanom Lazarevom ter vodji poslanskih skupin.

Predsednik dr. Gantar bo na izredni seji Sobranja nagovoril poslance, predstavnike vlade in diplomatskega zbora. Sicer bodo glavne teme pogovorov namenjene pregledu dvostranskega sodelovanja med državama, s posebnim poudarkom na medparlamentarnem sodelovanju in možnostih za njihov nadaljnji razvoj, kot tudi sodelovanju na političnem, gospodarskem in drugih področjih, pomoč in izkušnje Slovenije v času pristopnih pogajanj z EU, približevanje Makedonije NATO, izkušenje predsedovanja Slovenije Odboru ministrov Sveta Evrope. Posebna pozornost bo v pogovorih namenjena tudi globalni finančni in gospodarski krizi, sprejetim in predvidenim novim ukrepom, podnebnim spremembam, trajnostnem prostorskem razvoju in trajnostni prometni politiki ter predstavitvi programa dogodkov v Državnem zboru.

Prvi dan se bo predsednik dr. Gantar srečal tudi s slovenskimi poslovneži, vodstvom in člani Slovensko makedonskega poslovnega kluba, generalnim častnim konzulom, predsednico in člani Slovenskega združenja France Prešeren Skopje in Slovenskega društva Triglav Bitola ter profesorico in študenti slovenskega jezika.