Veleposlaništvo RS Skopje /Napovednik /
22.06.2012  

Srečanje Slovenk in Slovencev »Dobrodošli doma 2012«

Skopje, 22. junij 2012 – Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu tudi letos organizira srečanje Slovenk in Slovencev iz zamejstva, sveta in domovine. Srečanje »Dobrodošli doma 2012« bo potekalo v sredo, 4. julija 2012, od 13.30 ure dalje na nabrežju Ljubljanice – Breg, Novi trg v Ljubljani.

Namen prireditve »Dobrodošli doma 2012« je druženje vseh, ki jih vežejo korenine s Slovenijo in si želijo še bolje spoznati deželo svojih prednikov, ter začutiti njen utrip onkraj meja domovine. Na Uradu si prizadevajo rojakom in njihovim potomcem, Slovenijo in njeno kulturo čim bolje predstaviti, ter tistim Slovencem, ki živijo v domovini prikazati kulturno delovanje slovenskih skupnosti v zamejstvu in po svetu.

Prireditev »Dobrodošli doma 2012« se bo pričela s strokovno konferenco v organizaciji Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije, ki bo v dopoldanskih urah potekala v prostorih ZRC SAZU (Novi trg 3). Tema konference bo etnična ekonomija in Slovenci zunaj Republike Slovenije.

Dogajanje se bo nato preselilo na ulice, kjer bodo na nabrežju Ljubljanice - Breg slovenski glasbeniki iz domovine, zamejstva in sveta zaigrali svoje uspešnice in s tem predstavili način ohranjanja slovenske kulture izven meja naše države. Poleg glasbene skupine BK evolution iz Italije, pevskega zbora MePZ Danica iz Avstrije, moške vokalne skupine Sv. Jernej iz Opčin, nastopa skupin dijakov iz Argentine in Kanade ter drugih glasbenih in gledaliških skupin predvsem iz zamejstva, se bodo naši rojaki z rokodelsko - turistično ponudbo predstavili na stojnicah, ki bodo popestrile dogodek. Večer na prostem bo sklenila slovenska glasbena zasedba Orlek.

Sklepni del prireditve se bo v večernih urah preselil v Narodno in univerzitetno knjižnico v Ljubljani (NUK), kjer bo ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak kanadskemu Slovencu Tedu Kramolcu, ki letos praznuje 90. let, podelila priznanje Urada ter odprla njegovo razstavo »S peresom in čopičem: Ted Kramolc, 90 let«. Poleg omenjene razstave bo tisti večer tudi odprtje razstave »Med Slovenci v Kanadi«, na ogled pa bo tudi fotografska razstava »Realnost naših objektivov« Slovenskega društva Bazovica iz Reke (Hrvaška) in predstavitev digitaliziranega gradiva slovenskih izseljencev »Slovenska država, Edinost iz Toronta, Glasilo kanadskih Slovencev«. Slovenski oktet bo poskrbel za glasbeno poslastico večera.

Prireditev »Dobrodošli doma 2012« Urad pripravlja v sodelovanju s civilnimi organizacijami, ki se ukvarjajo s povezovanjem Slovencev po vsem svetu: Izseljensko društvo Slovenija v svetu (SVS), Združenje Slovenska izseljenska matica (SIM), Svetovni slovenski kongres (SSK), Rafaelova družba ter z Znanstvenoraziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) in Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK).

Dodatne informacije so dosegljive na spletni strani: http://www.dobrodoslidoma.si/

Hkrati vas obveščamo, da bo v Državnem zboru v četrtek, 5. julija 2012, potekalo tradicionalno letos že dvanajsto "Vseslovensko srečanje", ki ga organizira Komisija Državnega zbora RS za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

VABILO na NOVINARSKO KONFERENCO, 27. JUNIJA, 2012 OB 13.30 uri na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Vsebino in program dogodka »Dobrodošli doma 2012« bodo ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak ter predstavniki Izseljenskega društva Slovenija v svetu, Združenje Slovenska izseljenska matica, Svetovnega slovenskega kongresa, Rafaelove družbe ter ZRC SAZU in NUK-a predstavili na novinarski konferenci, ki bo v sredo, 27. junija 2012, ob 13.30 uri na sedežu Urada (Komenskega 11, Ljubljana).

Vabljeni k udeležbi na dogodku!

Povezava na brošuro s programom prireditve na Novem trgu v Ljubljani