Veleposlaništvo RS Skopje /Napovednik /
05.04.2011  

Vabilo na promocijo prevoda knjige ter fotografsko in video razstavo slovenske multimedijske umetnice Eve Petrič

Skopje, 5. april 2011 – Veleposlaništvo obvešča, da bo v okviru 23. Mednarodnega sejma knjige 16. aprila na Gospodarskem razstavišču v Skopju v makedonski jezik predstavljen prevod romana slovenske avtorice »Vsi so jedli suši«. Avtorica bo na ta dan podpisovala svojo knjigo na razstavnem prostoru Založniške hiše Vermilion. Prevod romana v makedonski jezik je podprla Izvršna agencija za izobraževanje, avdiovizualno politiko in kulturo pri Evropski uniji.

Vabimo vas tudi, da se udeležite uradne promocije prevoda romana in fotografske in video razstave Eve Petrič, ki bo potekala v torek, 19. aprila 2011 ob 20:00 uri v Kulturnem informacijskem centru (KIC). Razstavo bo odprl veleposlanik Alain Brian Bergant.

Roman Eve Petrič Vsi so jedli suši ima anatomijo sušija. Dobesedno in v prenesenem pomenu sestavljenega iz različnih sestavin. Podobno kot so v sušiju sestavine ovite v zvitek, so tudi vsi glavni junaki romana s svojimi zgodbami poviti in zviti in prepleteni kot suši. Ko jih odvijemo, se zvijejo vsi skupaj v velik končni suši - trislojno zgodbo z ovojem: zgodbo Sare in Juan Cruza, Jane in Lovra, Diane in Juana, v ovoju zgodbe Laure in anonimnega moškega. Kljub temu da so vsi trije sušiji zviti iz različnih sestavin, ki v romanu predstavljajo različne okoliščine junakov, je končni okus, ki ga ponujajo, enak. Vsi so obsojeni na isto - na omejen rok trajanja.

Eva Petrič je mlada vsestranska slovenska umetnica, ki živi in ustvarja na Dunaju, kjer tudi pripravlja magisterij iz novih medijev. Med drugim je že razstavljala v dunajski galeriji Corinna Steiner. Na dunajski univerzi Webster je diplomirala iz psihologije in umetnosti, poleg fotografije pa se ukvarja tudi s pisanjem poezije in filmskih scenarijev, videom in slikarstvom, strast pa je odkrila tudi v plesu. Prvo samostojno razstavo je imela v prostorih Slovenskega znanstvenega inštituta na Dunaju. Maja 2008 je prejela tretjo nagrado na letni žirirani fotografski razstavi v St. Louisu v ZDA, junija 2008 pa je bila proglašena za Umetnico meseca na spletni strani Art Lab galerije Hilger na Dunaju. Knjiga Vsi so jedli suši je njen prozni prvenec. Slovenska multimedijska umetnica je letos februarja gostovala v znani newyorški galeriji Walter Wickiser in se s svojimi deli predstavila na razstavi treh umetnic, z zelo znano umetnico iz Finske Soile Yli Mäyry in Lindo Plotkin, umetnico iz New Yorka.

Umetnica Eva Petrič

Vir fotografije: http://www.napovednik.com/pic/i/1/87/_4cfe3b1f2da8e.jpg