Veleposlaništvo RS Skopje /Napovednik /
06.11.2013  

Plesna predstava He, he, helium na festivalu »Esenski muzički svečenosti«

Skopje, 6. november 2013 – Veleposlaništvo obvešča, da bo dne 29. novembra 2013 s pričetkom ob 20.00 uri v Salonu Makedonske opere in baleta, potekala plesna predstava He, he, helium. Koreograf predstave je svetovno znani makedonski plesalec Igor Kirov, glasbo je napisal Goran Bojčevski, v predstavi pa plešejo Mojca Majcen (Slovenija), Petra Valentić (Hrvaška), Armando Disanto (Italija) in Maurizio Giunti (Italija).

 

Gre se za mednarodno koprodukcijo Festivala Velenje in Hiše kulture Celje ter partnerjev The Kirov Dance Company (Nemčija), Udruge sretna familija (BiH) in ISFTH Foundation (Nizozemska).

 

Predstava je plesna zgodba, ki raziskuje postjugoslovanski kulturni prostor, njegove podobnosti in razlike ter barvito, večkrat nerazumljivo zgodovino razhajanja in zbliževanja kultur z vzhoda, zahoda, severa in juga. Simbolika minljivosti in očarljivosti balona polnjenega s helijem je ponudila navdih istoimenski pesmi mlade bosanske pesnice Adise Bašić, ki je postala tudi projektni sinonim in osnova koreografije.

 

Prijateljstvo, ljubezen, konflikt in spoštovanje so štiri osnovne teme, ki vodijo globoko umetniško raziskovanje minulega in prihodnjega na koščku sveta, razpetega na vse strani neba.

 

Častni pokrovitelj prireditve je Veleposlaništvo Republike Slovenije.

 

Za vstopnice se prosimo obrnite na Direkcijo za kulturo in umetnost – Skopje na naslednji telefonski številki: 02-3222-341 ali 02-3165-064.

 

Vljudno vabljeni.