Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
19.02.2020  

Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije na delovnem obisku v Republiki Severni Makedoniji

Predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan se je na povabilo predsednika Sobranja mag. Talata Xhaferija 10. in 11. 2.2020 mudil na uradnem obisku v Republiki Severni Makedonij in se udeležil tudi slavnostne seje Sobranja, na kateri so poslanci (z odloženo veljavnostjo po španski ratifikaciji) potrdili zakon o ratifikaciji Severnoatlantske pogodbe. Tokratni obisk je potekal skoraj natanko eno leto po tem, ko je Slovenija kot prva od zaveznic (po Grčiji, sopodpisnici Prespanskega dogovora) ratificirala pristopni protokol S Makedonije k Severnoatlantski pogodbi. Takratne seje Državnega zbora se je v okviru prav tako uradnega obiska udeležil makedonski predsednik Sobranja Talat Xhaferi. Pred tem je predsednik Državnega zbora Židan na svojem prvem bilateralnem obisku v tujini kot novi PDZ obiskal takratno R Makedonijo tik pred referendumom, na katerem so makedonski volilci odločali o spremembi ustavnega imena države. Navedeni trije obiski kažejo na tesno meddržavno povezanost tudi na parlamentarni ravni in na močno slovensko podporo makedonski evroatlantski integraciji. Skupaj z obiskom prejšnjega predsednika DZ RS Brgleza septembra 2017, sta državi izmenjali štiri obiske na nivoju predsednikov parlamentov v dobrih dveh letih. 

Predsednik Državnega zbora se je srečal s slovenskimi in makedonskimi gospodarstveniki, v S Makedoniji živečimi Slovenci, obema častnima konzuloma RS in vodjo NATO povezovalne pisarne Zoranom Jankovičem in spregovoril o pomenu gospodarskega sodelovanja ter njegovega učinka na drugih področjih, kot so kultura, izobraževanje in znanost. Zaradi teh razlogov je bila na program uradnega obiska uvrščena tudi promocija dvojezičnih prevodov pesniške zbirke Sijoča zvezda z levjo grivo VP Jazbeca v sedmih knjigah/jezikih, ki so po ustavi v rabi v SMK: makedonski, albanski, turški, romski, vlaški, srbski in bosanski.

Predsednik DZ mag. Židan je imel tudi dva intervjuja: za makedonski nacionalni radio (https://www.facebook.com/sveto.stamenov/posts/3384726541598049) in za TV 24 vesti https://www.24.mk/details/zhidan-vie-go-napravivte-svoeto-na-red-e-eu-intervju

V prisotnosti predsednika DZ Židana in PV Spasovskega sta VP Jazbec in podpredsednik vlade ter minister za evropske zadeve Bujar Osmani podpisala Memorandum o razvojnem sodelovanju med vladama Slovenije in S Makedonije za leti 2020 in 2021 v vrednosti 2,1 mio. eur (o tem ločeno poročamo). Izpostavil je, da se v Sloveniji izobražuje več kot 930 mladih iz SMK pod enakimi pogoji kot slovenski študentje, kar ustvarja nove mostove med državama.

Sporočila predsednika slovenskega parlamenta so bila v prvi vrsti kontinuirana in močna slovenska podpora makedonski evrointegracijski poti. PDZ Židan je poudarjal velik pomen doseženega skorajšnjega polnopravnega članstva SMK v NATO in ocenil, da je ta dosežek makedonske politike kljub njegovi veliki vrednosti premalo ovrednoten. Ob tem je poudarjal vlogo slovenskega vodenja NATO povezovalne pisarne in aktivnosti Veleposlaništva v Skopju kot NATO kontaktnega veleposlaništva, ki je to vlogo prevzelo ravno v začetku cikla ratifikacij. Zavzel se je za ohranitev energije in poglobitev naporov tudi na evropski poti. Ob tem je spomnil, da je bila tudi slovenska pot v EU polna ovir, a da EU članstvo na koncu vendarle prinaša bolje življenje državljanom. Ob tem je poudaril, da je Slovenija zagovornica čimprejšnje odločitve Evropskega sveta o začetku pogajanj s S Makedonijo in Prespanski dogovor označil za ključen argument, ki kaže na to, da je tudi najtežja politična vprašanja moč rešiti in dogovore implementirati. To je pomembno sporočilo regiji, ki zaradi dolgoletnih odprtih vprašanj ostaja ranljiva. Po Židanovih besedah bo širitev EU prinesla koristi tudi EU, ne le državam, ki čakajo zunaj Unije. Tako bo Zahodni Balkan in njegova evropska perspektiva uvrščena tudi med ključne prioritete prihajajočega predsedovanja Slovenije Svetu EU.