Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
23.01.2019  

Na uradnem obisku v Makedoniji je minister Erjavec podprl makedonsko evroatlantsko perspektivo

Minister za obrambo Republike Slovenije Karl Erjavec je bil v ponedeljek, 21. januarja, na enodnevnem uradnem obisku v Republiki Makedoniji, kjer se je srečal s svojo gostiteljico, ministrico za obrambo in namestnico predsednika Vlade Republike Makedonije Radmilo Šekerinsko.

Po sprejemu z vojaškimi častmi pred makedonskim obrambnim ministrstvom sta se minister in njegova gostiteljica najprej sestala na krajšem pogovoru, nato so sledili uradni pogovori obeh delegacij. Ministra sta v uvodu ocenila, da srečanja na najvišji ravni v zadnjem obdobju potrjujejo odlične odnose med Republiko Slovenijo in Republiko Makedonijo. Tudi današnji obisk predstavlja nadaljevanje političnega dialoga ter krepitev dvostranskega in regionalnega sodelovanja na obrambnem področju. Minister je tudi čestital za pogum tako voditeljem kot prebivalcem Makedonije za dogovor z Grčijo glede imena države, ki bo po desetletjih končal spor med obema državama. Kot je poudaril minister, je zmagala modrost, da je spor, ki je obremenjeval obe državi, treba končati in obrniti nov list v zgodovini svoje državnosti. Dokončna rešitev vprašanja imena bo namreč odločilno prispevala k napredku pri približevanju članstva v zvezi Nato, kar je tudi v interesu Slovenije. »Na območju Balkana ni bilo vedno tako in veseli me, da je Makedonija postala zgled tudi za druge države regije,« je še izpostavil minister Erjavec.

Ministra sta v nadaljevanju pogovorov pregledala program sodelovanja med državama na obrambnem in vojaškem področju ter izrazila zadovoljstvo nad dosedanjo realizacijo skupnih aktivnosti iz letnega programa sodelovanja in tudi glede načrtovanih aktivnosti v letošnjem letu. Letni načrt za leto 2018 je vseboval 27 aktivnosti, za letos pa je načrtovanih 16 skupnih aktivnosti. Čeprav je aktivnosti letos nekoliko manj kot pretekla leta, pa so te bolj ciljno usmerjene. V okviru skupnih aktivnosti na obrambnem in vojaškem področju sicer prevladujejo predvsem vojaška usposabljanja in vaje, aktivnosti zračne obrambe, vojaško gorništvo, usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja ter sodelovanje obveščevalnih služb in inšpektoratov.

Minister in ministrica sta se v pogovorih dotaknila tudi varnosti v regiji. Izpostavila sta krhkost stabilnosti Zahodnega Balkana in se strinjala glede nujnosti ohranjanja dialoga vseh držav v tem delu Evrope.

Že na vrhu Nata v Bruslju je makedonska obrambna ministrica Šekerinska izpostavila pomen podpore mednarodne skupnosti vključevanju Makedonije v evroatlantske integracije in zaprosila za podporo mednarodne skupnosti. Minister Erjavec je makedonski strani znova zagotovil podporo Slovenije, ki že vsa leta dosledno zagovarja stališče, da je evroatlantska perspektiva za Makedonijo in ostale države Zahodnega Balkana nujna. Slovenija je Makedoniji na tej poti pripravljena nuditi pomoč po vzoru pomoči, ki jo je nudila Črni gori, predvsem s prenosom znanj in izkušenj iz našega procesa pridruževanja zvezi Nato.

Prav z namenom podpore Makedoniji na njeni poti v evroatlantske integracije Slovenija v Makedoniji vodi Natovo pisarno in popolnjuje mesto politične svetovalke vodji. S prevzemom vloge kontaktnega veleposlaništva Slovenija še krepi deklarirano podporo Makedoniji na njeni poti v Nato. V okviru uradnega obiska je v makedonskem Sobranju potekala simbolična obeležitev prevzema vloge Natovega kontaktnega veleposlaništva s strani Republike Slovenije v Makedoniji, na kateri je bil uvodni govorec minister Karl Erjavec.

V okviru programa uradnega obiska je ministra Erjavca v prostorih vlade na krajšem pogovoru sprejel predsednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev, sledilo je srečanje z  makedonskim zunanjim ministrom Nikolom Dimitrovim. V Sobranju, kjer je potekala simbolična obeležitev prevzema vloge Natovega kontaktnega veleposlaništva, se je minister Erjavec srečal s predsednikom makedonskega Sobranja Talatom Xhaferijem.

V okviru obiska, minister je obiskal tudi zaposleni v veleposlaništvu Republike Slovenije v Skopju.