Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
28.09.2020  

Obisk Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Severni Makedoniji 25.-26.09.2020

Na povabilo predsednika Republike Severne Makedonije Steva Pendarovskega se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor mudil na uradnem obisku v Severni Makedoniji 25. in 26.9.2020. Predsednika Pahorja sta spremljala tudi podpredsednika vlade RS minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in minister za obrambo Matej Tonin, ki sta opravila bilateralne pogovore z makedonskima kolegoma Fatmirjem Bytyqiem in Radmilo Šekerinsko.

Predsednik Pahor  je z gostiteljem opravil pogovor na štiri oči, plenarne pogovore z delegacijama, skupaj sta položila venec na grobu Goca Delčeva, si ogledala prikazno vajo Vojske S Makedonije ter se sprehodila po znamenitostih Ohrida. Predsednik Pahor je na svečani seji v Sobranju nagovoril poslance, srečal pa se je tudi z 49. kontingentom slovenskih policistov, ki pomagajo makedonskim kolegom pri varovanju južne makedonske meje.

Predsednik Borut Pahor je v pogovorih in na tiskovni konferenci ter v nagovoru poslancem izrazil trdno podporo SMK pri naporih za članstvo v Evropski uniji in pohvalil vložen trud in politično energijo za izpolnitev pogojev še pred začetkom pogajanj. Predal je sporočilo o nujnosti takojšnjega začetka pogajanj SMK z EU. Ob upoštevanju in razumevanju pomislekov o širitvi EU je predsednik Pahor ocenil, da če ne bo širitve ali pa bo ta močno zamujala, se bo v tej regiji počasi prijela teza, da razpad bivše Jugoslavije pravzaprav še ni končan in da je potrebno namesto obstoječih meja uveljaviti etnične meje. Opozoril je, da b to lahko zamajalo tudi varnost in stabilnost širše v Jugovzhodni Evropi.

Vabimo vas k ogledu intervjuja predsednika Pahorja za makedonsko televizijo Kanal 5: https://www.youtube.com/watch?v=9CM_Ukgaong&t=195s